Kouvatten?


“Ik heb het met de jas aan al koud, en jij loopt in de sauna in je blootje zomaar naar buiten? Dan vraag je om kouvatten”.

Een begrijpelijke reactie van iemand die de sauna niet kent. Maar iemand die vertrouwd is met saunabaden zegt: “Lekker mis!”

In de sauna wordt je niet verkouden. Integendeel als je regelmatig (minstens eenmaal in de week) naar de sauna gaat, zul je merken dat je veel minder vaak verkouden bent dan anderen. Dat komt omdat in de sauna je lichaam gehard wordt.

Heel simpel gezegd komt het er hier op neer dat je in de saunacabine zoveel warmte opdoet, dat je de gang naar buiten in de frisse lucht en de koude douche daarna als aangenaam ervaart. Daar is ook wel een verklaring voor. ijspegels_1

Een gezond mens heeft een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. De warmte die voortdurend vrij komt door de stofwisseling of spierarbeid wordt in de regel naar de huid vervoerd en afgegeven, mits de omgevingstemperatuur lager is dan die van het lichaam. In de saunacabine (waar de temperatuur veel hoger is) zorgt het lichaam door het bevochtigen van de huid (zweetdruppels) voor veel waterverdamping en de daarmee gepaard gaande verdampingskoude.
In de sauna verwijden alle bloedvaten in de lagen van de opper- en onderhuid zich sterk en neemt de afkoeling (door transpireren) tot een maximum toe. Toch is die niet voldoende om de temperatuur niet te doen stijgen. Inwendig niet meer dan 1 graad, maar de huidtemperatuur stijgt wel tot boven de 40 graden Celsius. Deze oververwarming moet het lichaam in de afkoelingsfase weer afgeven waarbij de in de huid gelegen bloedvaten wijd open dienen te staan.

Neemt men nu een koude douche en daarna een dompel bad, dan vernauwen de bloedvaten in de huid zich razendsnel. Neemt men daarna een warm voetenbad dan verwijden die bloedvaten zich weer.

Die herhaalde verwijding – vernauwing en weer verwijding van de ontelbare kleine bloedvaatjes in de huid zorgen voor een harding van het lichaam.

Mensen die regelmatig naar de sauna gaan en de saunagang zo’n twee à drie maal herhalen trekken zich op deze manier een natuurlijke zomer/winterjas aan en zij zullen merken dat zij steeds minder gevoelig worden voor temperatuurverschillen, ook in het dagelijkse leven.

Kouvatten in de sauna? Nee, integendeel!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *